GroenLinks wil duurzame terrasverwarming

Terrasverwarming verwarmt vooral de buitenlucht. Daarom heeft GroenLinks in de raadsvergadering van 26 september gepleit voor het verduurzamen van de terrasverwarmers in de stad. In veel steden gebeurt het al, en Delft is al bijna te laat.

Terrasverwarmers verbruiken veel energie. Volgens onderzoek van de TNO blijkt dat één terrasverwarmer zorgt voor maar liefst 4 ton CO2-uitstoot per jaar, dat is evenveel als een autorit van 25.000 kilometer. GroenLinks vindt dat niet kunnen en wil dat Delft beleid gaat voeren op het gebruik van terrasverwarmers. Veel gemeentes doen dat namelijk al. In Maastricht is bijvoorbeeld alleen gevelverwarming toegestaan en in Breda moet het gasverwarming zijn die voldoet aan het CE keurmerk. Rotterdam gaat ondernemers voorlichten om een zo energiezuinig mogelijke verwarming aan te schaffen. En sommige gemeenten stellen sensoren als criterium voor het gebruik er van.

Delft wil en moet energieneutraal zijn in 2050. Dat is de ambitie. Daarom moeten alle voorstellen die bijdragen aan die ambitie worden omarmt. Na de aankondiging van de motie van Groenlinks zegde wethouder Brandligt toe om er mee aan de slag te gaan en de gemeenteraad voor 1 januari 2014 te laten weten welke voorstellen het college heeft.