Het college van B&W heeft de gemeenteraad een brief gestuurd met daarin een toelichting op de plannen om de kinderboerderijen, waterspeeltuinen en De Papaver over te dragen aan derden.

In Delft ontstond vorige week veel onrust over het plan van het college van B&W de financiële ondersteuning van natuur- en milieucentrum De Papaver, de kinderboerderijen en waterspeeltuinen op termijn te stoppen en de voorzieningen over te dragen aan derden. Organisaties en inwoners sprongen op de bres voor deze belangrijke plekken in Delft. Ook de GroenLinksfractie toonde zich kritisch en had veel vragen.

Deze week ontving de gemeenteraad een brief met toelichting op de plannen. Het college wil de kinderboerderijen, de waterspeeltuinen en natuur- en milieueducatie na 2015 inderdaad overdragen aan publieke- of private partijen. Uit eerste gesprekken met bedrijven en zorg- en onderwijsinstellingen en de eerdere ervaringen (de buurthuizen), denkt het college dat hervorming van beheer en exploitatie kansrijk is. Het college schetst ook een plan van aanpak van dit ‘transformatieproces’.  GroenLinks hoopt dat partijen positief reageren op deze oproep van het college en in gesprek gaan.

Het college heeft lering getrokken uit alle commotie die is ontstaan en luistert naar de stad. In de collegebrief staat dat het college in 2015 met alternatieve voorstellen komt om de kinderboerderijen in stand te houden, mocht het niet lukken om ze over te dragen aan andere partijen. Dat is goed nieuws, want dit stond eerder niet in de begroting.

Opvallend is wel dat deze ‘inspanningsverplichting’ van het college niet geldt voor natuur- en milieucentrum De Papaver. Dat kan natuurlijk niet! GroenLinks vindt dat het college net zo hard moet ijveren voor het voortbestaan van De Papaver als voor de andere voorzieningen. En in 2015 ook met een alternatief voorstel voor De Papaver moet komen, als mocht blijken dat de overdracht van het natuur- en milieucentrum niet lukt.