Bij de bespreking van de plannen voor de Buitenhof heeft GroenLinks zich uitgesproken tegen de bouw van woningen in recreatiegebied Kerkpolder. Dit mooie groene gebied is van groot belang voor wandelaars, hardlopers, fietsers en andere recreanten. Geen bouwlocatie.

De notitie Kansen voor Buitenhof 2018-2022 beschrijft wat er in de wijk Buitenhof op ruimtelijk en sociaal gebied moet gebeuren om de wijk aantrekkelijker en leefbaarder te maken voor de bewoners. GroenLinks is blij dat bewoners van de Buitenhof bij de aanpak betrokken worden en er meer aandacht komt voor de inrichting van de openbare ruimte.

Op de zogenaamde kansenkaarten, waarop de ruimtelijke ontwikkeling van de Buitenhof wordt geschetst, is GroenLinks kritisch.

Allereerst valt het GroenLinks op dat de ideeen voor ‘bouwen en wonen’ veel specifieker en verder uitgewerkt zijn dan die van ‘groen en water’. Daar is GroenLinks niet blij mee. Waar gebouwd wordt, zal ook een duidelijk plan voor vergroening moeten zijn. Groen kan heel veel bijdragen aan leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk en daar gaat het toch om in de Buitenhof? Grasvelden kun je bijvoorbeeld inrichten als moestuin, als vlindertuin, als speelplek. Wij willen in de uitvoering maatwerk per buurt.

Ten tweede wordt ons nog niet duidelijk wat de maatschappelijke effecten zijn van de voorgestelde maatregelen. Is bijvoorbeeld de sloop van flats en het bouwen van eengezinswoningen nodig om de leefbaarheid in de Gilliswijk te verbeteren? En is dat werkelijk een kans voor de huidige bewoners van de wijk of worden ze hierdoor weggejaagd?

Tenslotte staat er nog een zeer onwenselijke ontwikkeling op de kansenkaarten. Dat betreft het bouwen van woningen in de Kerkpolder. GroenLinks vindt de Kerkpolder net als de andere recreatiegebieden Midden-Delfland en Delftse Hout van groot belang voor de bewoners van de stad en daar mag nooit gebouwd worden.