Wethouder Rik Grashoff stelt zich bij de raadsverkiezingen van 7 maart volgend jaar niet meer verkiesbaar als lijsttrekker en wethouderskandidaat voor GroenLinks Delft.

Na 12 jaar lokale politiek, waarvan 8 jaar wethouderschap, is het volgens Grashoff tijd voor nieuwe uitdagingen en voor vernieuwing in het bestuur. Het is voor Grashoff uitgesloten dat hij opstapt vóór de verkiezingen.

GroenLinks krijgt met deze vroege bekendmaking tijd om zich te bezinnen over de opvolging in de leidende positie voor de partij. Kiezers en mogelijke coalitiepartners zullen tijdig weten wie het nieuwe ‘eerste gezicht’ van GroenLinks is.

Op 28 september kiezen de leden van GroenLinks de nieuwe lijsttrekker, en wethouderskandidaat. Voor deze positie heeft raadslid Saskia Bolten zich deze week kandidaat gesteld. 16 november kiezen de GroenLinks leden de overige kandidaten voor de raadsverkiezingen. Fractievoorzitter Wim Bot heeft, voor de continuïteit in de fractie, van de leden al dispensatie gekregen voor een eventuele vierde termijn als raadslid.

Grashoff zal voor zijn vertrek zeker niet gaan afbouwen. De wethouder zet zich voor 120% gemotiveerd in om nog veel lopende projecten in de stad verder te ontwikkelen en af te ronden. In een perstoelichting en in de ledenvergadering van GroenLinks deze week meldde Grashoff een waslijst aan voornemens voor de komende periode.
De ontwikkeling van de spoorzone zal met de nodige contracten, en met een bestemmingsplan voor het gebied, klaar moeten zijn voor uitvoering. De eerste fase van het plan Zuidpoort wordt afgerond met de bouw van onder andere seniorenwoningen en de inrichting van een mediatheek. Voor de tweede fase, herontwikkeling van het gebied rond de oude bibliotheek, zal de besluitvorming afgerond zijn. Het klimaatbeleid krijgt een impuls door de deelname van Delft aan het regionaal warmtebedrijf, een initiatief van Rotterdam. Voor de autoluwe binnenstad nadert de afronding met de start van de bouw van de Koepoortgarage en besluitvorming over herinrichting Burgwal, Nieuwe Langendijk en omgeving.
De herstructurering van de Poptahof gaat van start. Het Lokaal Verkeer en Vervoer Plan wordt uitgevoerd, en het luchtkwaliteitsbeleid wordt ingevoerd. Daarnaast zijn er nog vele andere projecten waarbij de wethouder niet stil blijft zitten.