Na overleg met het college over de Koepoortgarage is tijdens de commissievergadering Ruimtelijke Ordening ook nog een begin gemaakt met het bespreken van de Gebiedsvisie Voorhof Zuidwest. Een visie van het college op de ontwikkelingsrichting van Voorhof Zuidwest in de komende 10 tot 15 jaar.
Een deel van Delft waar veel staat te gebeuren, omdat diverse partijen bouwinitiatieven voorbereiden of ontwikkelen. Voorgesteld wordt om een woonservicezone te realiseren, extra eengezinswoningen te bouwen en op de locatie van Albert Heyn winkels en nieuwe appartementen te ontwikkelen. Daarnaast wordt er in de Gebiedsvisie ook nog veel geschreven over de inrichting van het openbaar gebied. Een stuk dus waar uitgebreid over gesproken moet worden.
In onze eerste termijn heb ik aangegeven dat onze fractie het lastig vindt de status van het stuk te duiden. In de inleiding staat dat de Gebiedsvisie o.a. de functie heeft als discussiestuk om tot een breed gedragen ontwikkelingsperspectief te komen, maar de visie is ook onderlegger voor ontwikkelingsovereenkomsten met corporaties, marktpartijen en instellingen. Tegelijkertijd staat er in het colofon op pagina 20: Dit document is bedoeld als discussiestuk. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Een disclaimer dus. Ik heb de wethouder gevraagd wat het betekent als we nu deze Gebiedsvisie vaststellen? Stel dat het eerste ontwikkelingsplan over enige tijd in de commissie komt, wat is dan de rol van de Gebiedsvisie voor ons in de bespreking van het ontwikkelingsplan?
Verder valt het op dat de visie nog al faciliterend van aard is – wat de markt wil, bouwen wij. Aan de andere kant is het natuurlijk ook wel zo dat als de belangen van Delft en die van de marktpartijen samenvallen dat geen probleem hoeft te zijn. Sterker nog, dat komt dan goed uit. Maar we moeten er op letten dat we de goede belangen bewaken.
Onze fractie vindt het opvallend dat blijkt dat er wel gesproken is met de bewonersbelangenvereniging Voorhof Zuidwest, er ook een workshop is geweest en dat het ook een uitgangspunt van de visie is om samen met o.a. de bewoners te komen tot een breed gedragen ontwikkelingsperspectief, maar dat de bewoners desalniettemin erg veel argumenten tegen de Gebiedsvisie lijken te hebben.
In de visie worden keuzes gemaakt.
De keuze voor het Boulevard-idee (transformatiegebied 1) is al eerder ingezet en steunen we. Het past ook in de ontwikkelingen die aan de andere kant plaats vinden. Al vinden we een bouwhoogte van maximaal 75 meter nog steeds erg hoog en vragen we ons af hoe deze zich kan voegen naar de bestaande situatie (wat een voorwaarde is in de visie).
In transformatiegebied 2 zal met de voorgenomen herinrichting van de Voorhofdreef volgens het LVVP ruimte vrij komen voor groene openbare verblijfsruimte – een uitwerking van de motie die wij vorig jaar indienden samen met D66. Hier zijn we uiteraard erg blij mee.
De ontwikkeling van de woonservicezone (transformatiegebied 3) is belangrijk voor Delft en de denkrichting volgen we ook, maar over de nieuwe hoogbouw die is voorzien aan de Roland Holstlaan bestaat binnen onze fractie enige twijfel. Ten gevolge van de inspraak is de omvang van de wandvorming op de inspiratiekaart ingekort, maar het blijft een hoger gebouw op een plek in de wijk die toch al een volle indruk maakt. We vragen ons af of dit nu de juiste plek is om te verdichten.
Met de plannen voor de verzorgingstehuizen zal mogelijk ruimte komen voor extra eengezinswoningen (transformatiegebied 4) waarbij de opmerking staat dat die ‘in principe’ ter plaatse van bestaande bebouwing dienen te worden gerealiseerd. Ook staat in de visie dat de herontwikkeling van beide locaties (Stefanna en Abtswoude) kansen bieden om de groenstructuur te versterken. Aangezien de huidige verzorgingstehuizen omgeven zijn door groen willen we niet dat er eerst veel groen wordt gesloopt en dat we dan maar moeten afwachten wat er terugkomt. In deze gebieden wordt beoogd te bouwen voor gezinnen met kinderen – en daarom willen we dat er voldoende ruimte wordt gezien en gemaakt om te spelen voor kinderen!
Over het groen staat een heel aantal zaken in de gebiedsvisie waar we het van harte mee eens zijn (vooral de avontuurlijke speelplekken natuurlijk!). Op één punt echter niet - het transparanter maken ten behoeve van de sociale veiligheid en de zichtlijnen. Naar aanleiding van inspraak is dit punt afgezwakt en gelukkig maar. Ik vraag me af of er iemand is die liever tegen een gebouw aankijkt dan tegen een boom! Uit de inspraak blijkt ook dat veel bewoners het groen erg waarderen en de wijk als een groene wijk ervaren. Bovendien gaat het ook om groen van ecologische waarde, die aangetast kan worden door het transparant maken. Kortom, onze fractie vraagt zich af of maatregelen ter vergroting van de veiligheid op ander vlak niet zinvoller zijn (verlichting?). Misschien is het een idee om eerst een onderzoek te doen naar de plekken die als onveilig worden ervaren – en te doorgronden waar dat gevoel van onveiligheid nou vandaan komt.
Tot slot heb ik opgemerkt dat onze fractie blij is met de maatregelen uit het LVVP en Fietsactieplan die zijn opgenomen in de visie.
Dinsdag 29 mei wordt de eerste termijn van de vergadering voortgezet.
Fleur Norbruis