- RONALD KROON EN GROENLINKS BESLUITEN TOT SAMENWERKING
- DAGOPVANG DAKLOZEN EN DRUGSVERSLAAFDEN
- ARMOEDE TE LIJF
- VRAGEN OVER DELFTPAS
- FIETSVERWIJDERING IN BINNENSTAD?
RONALD KROON EN GROENLINKS BESLUITEN TOT SAMENWERKING
Het onafhankelijke raadslid Ronald Kroon en de Delftse gemeenteraadsfractie van GroenLinks gaan samenwerken. GroenLinks biedt deze mogelijkheid aan Ronald Kroon op diens verzoek, omdat de fractie denkt dat daarmee de kwaliteit van de raad en het functioneren van een afzonderlijk raadslid kan verbeteren. GroenLinks verwacht door de samenwerking met Ronald Kroon nog betere invulling te geven aan de volksvertegenwoordigende taak. Ronald Kroon zal in het vervolg deelnemen aan de fractievergaderingen van GroenLinks. Ronald Kroon en de GroenLinks-fractie zullen samen tot gemeenschappelijke standpunten proberen te komen op alle onderwerpen, zonder dat Ronald Kroon verplicht wordt zich te conformeren aan alle GroenLinkse standpunten. Ronald Kroon gaat deelnemen aan de commissie CKE&M. Hij zal niet langer als onafhankelijk raadslid het woord voeren in commissie- en raadsvergaderingen. Ook zal hij afzien van specifieke fractievergoedingen- en voorzieningen. Ronald Kroon en GroenLinks vragen om een plaats voor Ronald in de raadszaal naast de GroenLinks-fractie. Reden voor de samenwerking is dat Ronald Kroon het als eenling in de raad moeilijk vond om op alle terreinen een volwaardige inbreng te hebben. Ronald kiest voor samenwerking met de GroenLinks-fractie omdat hij vindt dat deze de meest serieuze en consequente inbreng heeft in de Delftse politiek. GroenLinks denkt te kunnen profiteren van de vele signalen uit de stad die Ronald Kroon tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden krijgt. De samenwerking duurt tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
DAGOPVANG DAKLOZEN EN DRUGSVERSLAAFDEN
De discussie over de dagopvang voor daklozen en verslaafden in Delft is op een hoogtepunt. Door de hoeveelheid insprekers heeft de commissie Werk, Zorg en Onderwijs twee avonden nodig gehad om het collegevoorstel te bespreken tot het aanwijzen van de Surinamestraat 1 als meest geschikte (minst slechte) nieuwe locatie voor de dagopvang. Het college heeft in een lange procedure uitgezocht welke locaties mogelijk voldoen aan een groot aantal eisen en welke aanvullende voorwaarden gesteld moeten worden, voordat de dagopvang ergens gehuisvest wordt. Een meerderheid in de Raad steunt het collegevoorstel. Ook GroenLinks steunt de keuze voor de Surinamestraat. Woordvoerder Cahit Tas pleit voor een aantal ondersteunende voorwaarden, zoals goede looproutes naar en van de dagopvang, een afgesloten buitenterrein waar mensen kunnen roken, beheersafspraken en actieve handhaving om de risico's te minimaliseren en een goed woon- en bedrijfsklimaat te behouden. De insprekers maken zich grote zorgen over de eventuele overlast. Aan de gemeente dus echt de taak om te zorgen dat die beperkt wordt.
ARMOEDE TE LIJF
De gemeenteraad bespreekt deze week het beleidsplan "Gezamenlijk de armoede te lijf", van de gemeentelijke dienst Werk Inkomen en Zorg. De fractie vindt het een goede zaak dat het sociaal beleid de komende periode versterkt wordt, en dat er vooralsnog niet wordt bezuinigd op de bijzondere bijstand.
Een aantal door GroenLinks regelmatig aan de orde gestelde punten zijn terug te vinden in het beleid. Zo is er de oplossing voor de vervallen regeling bijkomende studiekosten, in de vorm van de lokale stichting Leergeld waaraan de gemeente een bijdrage kan leveren; de uitbreiding van de formatie van de Budgetwinkel, waarmee de wachttijden nog verder teruggebracht kunnen worden; en er komt een meldpunt waar vroegtijdig hulp geboden kan worden aan mensen met complexe problemen.
In het beleid zijn concrete aanbevelingen van de armoede conferentie van het panel Werk en Inkomen terug te vinden. In het bijzonder zijn dat acties voor een preventieve aanpak van schuldenproblematiek die wij steunen.
Wij vragen de wethouder om in overleg met het Panel Werk en Inkomen criteria op te stellen voor de eventuele vrijstelling van sollicitatieplicht bij vrijwilligerswerk. Als mensen, die niet direct kans maken op betaald werk, hun eigen verantwoordelijkheid nemen door maatschappelijk zinvol vrijwilligerwerk te doen dan dient dit erkend en gerespecteerd te worden. Meest voor de hand liggend voorbeeld is het beroep van de regering op mantelzorgers.
Ook vragen wij om een regelmatige rapportage van de resultaten van de reïntegratietrajecten, om de gewenste uitstroom naar werk van de ingekochte en eigen trajecten zichtbaar te maken. Kosten en baten van de huidige aanpak moeten afgewogen kunnen worden en kunnen leiden tot tijdige bijstelling van het beleid.
Handhaven van regelgeving in de bijstand is goed, zeker als dat leidt tot behoud van de bijzondere bijstand. De fractie heeft echter grote bezwaren tegen standaard huisbezoeken bij aanvraag van een uitkering. Dit soort ‘verbeterde controle aan de poort‘ vormt juist een belemmering voor het aanvragen, door het bevoogdende en controlerende karakter er van.
Beheersing van de taal is belangrijk voor zowel integratie als voor het vinden en behouden van werk. In alle trajecten naar werk zal tijd en aandacht voor taal aanwezig moeten zijn. Het taalvaardigheids aanbod moet dan ook zoveel mogelijk overeind blijven. Daartoe zullen extra middelen moeten worden gevonden. De rijksbezuinigingen op volwasseneneducatie leiden tot ernstige aantasting van de diversiteit van het Delftse aanbod. Wij vinden dat het bestaande niveau van het onderwijs in Nederlands in de volwasseneneducatie gehandhaafd moet blijven. Ook daar zal gezocht moeten worden naar extra middelen.
VRAGEN OVER DELFTPAS
Namens de fractie heeft Saskia Bolten vragen gesteld aan het college over de Delftpas.
“De Delftpas was in de maanden januari en februari niet te koop. De looptijd van de Delftpas is van maart tot maart. Kennelijk heeft iemand berekend dat het voor mensen te duur is om de Delftpas in januari of februari te kopen. Want het systeem is zo dat men dan toch voor twaalf maanden moet betalen. Mensen die mij geraadpleegd hebben wilden zich echter inschrijven voor een aantal dingen tegelijk: cursus VAC, schouwburgabonnement en nog iets. Zij zouden het er wel uitgehaald hebben, hebben ze mij voorgerekend. Liever zouden zij echter een relatieve prijs voor de pas betalen. De fractie van GroenLinks heeft bedacht hoe dit probleem volgend jaar te voorkomen is en doet daarover richting uw college het volgende simpele voorstel. Vanaf 2 januari elk jaar is de Delftpas voor nieuwe gebruikers te koop voor 14/12e van de prijs voor veertien maanden. Vanaf 1 februari elk jaar is de pas te koop voor 13/12e van de prijs voor dertien maanden. En vanaf 1 maart kan men meelopen in het gewone jaarritme van de Delftpas. Op deze manier biedt de gemeente burgers iets meer service. Graag willen wij van u weten of u stappen in deze richting wilt ondernemen? Zo ja, wilt u dit dan doen, met als doel dat de Delftpas vanaf 2006 ook in januari en februari te koop is?”
FIETSVERWIJDERING IN BINNENSTAD?
In het uitvoeringsbesluit van de Algemene Plaatselijke Verordening staat dat buiten rekken/stallingen geplaatste fietsen in de binnenstad verwijderd mogen worden. Fractievoorzitter Wim Bot is het daar niet mee eens. Hij voert daar twee redenen voor aan. Ten eerste heeft de raad een motie aangenomen van Stip en GroenLinks, waarin staat dat er eerst voldoende stallingsmogelijkheden moeten zijn voordat losstaande fietsen verwijderd kunnen worden. In de binnenstad is geen sprake van voldoende stallingen. Er zijn er niet genoeg en degene die er wel zijn (bijvoorbeeld in de buurt van het stadhuis) zijn vaak van slechte kwaliteit.
Bovendien is het volgens Wim Bot zo dat de gemeenteraad weliswaar gebieden heeft aangewezen waarbinnen uitvoeringsbesluiten van de APV kunnen gelden, maar is nadrukkelijk afgesproken dat uitvoeringsbesluiten niet voor het hele gebied moeten gelden. Als er bijvoorbeeld een overlastprobleem nabij het station is, betekent dat niet dat de maatregel die bij het station getroffen wordt (na uiteraard het aanbrengen van voldoende stallingsplaatsen) ook moet gelden op de Beestenmarkt of op de Oude Delft. Nee, de afspraak is dat als er maatregelen in de binnenstad genomen moeten worden, die voor nader aan te wijzen straten of pleinen gelden. Wim Bot: "Het kan toch niet zo zijn dat je in de autoluwe binnenstad je fiets nergens meer mag neerzetten? Als dat wel de bedoeling is kan Delft alle ambities op fietsgebied bij het grof vuil zetten...."