- GroenLinks prijs voor Fietstaxi Delft
- Toch vergunningplicht voor populieren
- Sympathiek nieuw inzamelsysteem met haken en ogen
GroenLinks prijs voor Fietstaxi Delft
De GroenLinks fractie reikt voor de derde keer de ‘Delft, je wordt steeds leuker-prijs’ uit. De prijs is bestemd voor personen en initiatieven die de binnenstad er leuker op maken. Dit jaar ontvangt Fietstaxi Delft v.o.f. de prijs, voor het introduceren van de velotaxi in Delft. De fietstaxi die sinds 9 juli rond rijdt past bij uitstek in de gedachten van GroenLinks over alternatief en milieuvriendelijk vervoer in de binnenstad. De prijs is uitgereikt aan D. Rienstra en M. Walvius, de beide initiatiefnemers van Fietstaxi Delft.
Toch vergunningplicht voor populieren
Vóór het zomerreces besprak de gemeenteraad het bomenbeleid. Over de meeste onderdelen daarvan was de fractie zeer tevreden. Monumentale bomen worden erkend en mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden gekapt. De plicht tot herplanting bij kappen is duidelijker dan in het verleden omschreven. In de eigen tuin is geen kapvergunning meer vereist, waardoor overbodige bureaucratie verdwijnt.
Eén onderdeel van het beleid konden wij echter niet steunen en dat was het vervallen van de vergunningplicht voor populieren. Het argument van het college was dat in Delft veel populieren de komende jaren vervangen moeten worden vanwege hun leeftijd. Het gaat om zo’n 4000 bomen op het totale Delftse bomenbestand van 40.000. De fractie heeft echter gemerkt dat bewoners vaak erg gehecht zijn aan de bomen in hun straat, ook als het populieren zijn. Verdwijnen van de vergunningplicht betekent dat burgers geen bezwaar meer kunnen maken. Voor de fractie woog dat nadeel niet op tegen het voordeel van minder vergunningaanvragen. Wij dienden een amendement in waardoor de vergunningplicht voor populieren blijft bestaan. Het amendement haalde een meerderheid. Een mooi groen succesje. (Wim Bot)
Sympathiek nieuw inzamelsysteem met haken en ogen
De afgelopen jaren is het reinigingsrecht flink duurder worden geworden in Delft. Nieuwe tariefsverhogingen lijken de komende jaren onvermijdelijk, al is het maar omdat de hoeveelheid aangeboden afval op het moment met 3 à 4% per jaar stijgt. Het college van B & W buigt zich nu over kostenbesparende alternatieven.
In de commissie leefbaarheid van september werd het voorstel van het college voor een nieuw inzamelsysteem besproken. Het college stelt voor de huishoudens met eigen containers/zakken voor:
- groente- en fruitafval wekelijks op te halen in plastic biozakken van 5 kilo;
- papier en alle eenmalige verpakkingen zoals plastic flessen wekelijks op te halen;
- de kleinere hoeveelheid restafval eens in de twee weken op te halen;
- tuinafval apart te melden, waarna het wordt opgehaald.
De GroenLinks-fractie is blij dat het college het beginsel van de afvalscheiding niet laat vallen. Positief is dat binnenstadsbewoners voortaan ook hun huishoudelijk groenafval apart kunnen aanbieden. Ook juichen wij het apart inzamelen van eenmalige verpakkingen van harte toe.
Bij een aantal aspecten van het systeem plaatsen we wel kanttekeningen:
- apart melden van tuinafval is bijna vragen om zwerfvuil;
- zakken voor groente en fruit lijken een makkelijke prooi voor dieren en baldadige mensen;
- het samen inzamelen van oude kranten en pakken met resten zuivel of limonade lijkt niet zo aantrekkelijk.
De meeste raadsfracties maakten soortgelijke bezwaren. Het college gaat nu een second opinion vragen over de praktische uitvoerbaarheid van het plan en het draagvlak daarvoor bij de bevolking. Daarna volgt de definitieve besluitvorming, wordt vervolgd dus. (Wim Bot)