- BESLISSING WALLERTUIN UITGESTELD
- ZALMSNIP MOCHT DUS WEL IN SOCIALE RESERVE
- AANPASSING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED
- ZIEKE KASTANJEBOMEN

- ONTWIKKELINGSPLAN TU NOORD

BESLISSING WALLERTUIN UITGESTELD
Het college van B&W heeft de beslissing over de kapvergunning van 89 bomen in De Wallertuin uitgesteld tot 3 maart 2005. Dit meldt het college in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks. GroenLinks juicht het toe dat het college de vergunningaanvraag met de nodige zorgvuldigheid omkleedt. Naar aanleiding van de beantwoording is door GroenLinks een vervolgvraag gesteld. Wij gaan er vanuit dat een eventuele vergunning voor de kap van bomen conform het gemeentelijke bomenbeleid niet verstrekt wordt voor monumentale bomen in de Wallertuin, noch voor andere bomen waarvan het uit onderhoudsoogpunt niet nodig is ze te kappen. Aanvullend op onze eerste vragen verzoeken wij het college ons op 3 maart concreter te berichten over de beslissing

ZALMSNIP MOCHT DUS WEL IN SOCIALE RESERVE
In Delft is een heftige discussie gevoerd over het besluit van de gemeenteraad om in plaats van het uitkeren van de Zalmsnip in 2004 een sociale reservering te maken om schrijnende problemen die ontstaan door rijksbezuinigingen te kunnen verzachten. Minister Remkes schopte daarna verwarring in Delft, door te stellen dat wij in strijd met de geest van de wet handelden. In een discussie die hij nu voert met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten beweert hij het tegenovergestelde. Remkes heeft het nu zelf nog eens gezegd: de Gemeentewet verplicht de gemeenten sinds het jaar 2000 niet meer tot het uitkeren van de zalmsnip. Wel stond nog in de wet dat gemeenten de zalmsnip konden uitkeren. Die “kan-bepaling” wordt per 1 februari geschrapt. De huidige wijziging van de Gemeentewet betekent in essentie het schrappen van bepalingen die de distributie van de Zalmsnip mogelijk maakten. Nu het geld via het gemeentefonds niet langer beschikbaar is ligt het voor de hand dat gemeenten de Zalmsnip ook niet meer uitkeren. Die afweging is echter voorbehouden aan de gemeenten.
Het besluit van Delft om het geld te storten in de sociale reserve getuigt dus niet alleen van zorg voor mensen met problemen, het is ook volstrekt legaal
AANPASSING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED
Wethouder Rik Grashoff (GroenLinks) heeft in de commissie Duurzaamheid toegezegd het bestemmingsplan buitengebied ten behoeve van World Art Delft aan te passen. World Art is een expositieruimte voor wereldkunst in de polder. Om de exposities te kunnen bekostigen heeft World Art een commerciële poot nodig voor extra inkomsten. In het bestemmingsplan werden de commerciële (horeca-achtige) activiteiten aan banden gelegd. Rik wil namelijk voorkomen dat World Art dank zij het bestemmingsplan kan veranderen in een partycentrum of restaurant.
Dat ben ik met hem eens. Maar de tekst in het bestemmingsplan beknotte World Art te zwaar om de voortgang van de exposities te kunnen waarborgen. Daarom heb ik in de commissie sterk aangedrongen op verruiming van de mogelijkheden. Ik kreeg daarbij steun van de andere fracties. Rik heeft toegezegd het bestemmingsplan zo aan te passen dat in de gebouwen van World Art Delft naast exposities ook vergaderingen kunnen plaatsvinden. Dat is een sterke verbetering: World Art Delft krijgt daardoor meer commerciële mogelijkheden en bovendien kunnen mensen die in het centrum komen vergaderen tegelijk kennismaken met de wereldkunst in de polder.
ZIEKE KASTANJEBOMEN
De gemeente Delft heeft geïnventariseerd welke kastanjebomen in Delft ziek zijn en welke niet. Vervolgens is de gemeente begonnen met een behandelplan. Niet zeker is of de behandeling de zieke bomen kan redden. Dat heeft wethouder Grashoff geantwoord op mijn vraag of de gemeente Delft zich wil aansluiten bij het initiatief van een aantal andere gemeenten en de Universiteit van Wageningen om de kastanjeziekte samen aan te pakken. Ik ben er blij mee dat de gemeente zelf al actie heeft ondernomen. Daarmee voorkomen we misschien dat nog meer bomen ziek worden en verloren gaan. Toch vind ik het jammer dat de vakmensen denken dat ze alles alleen kunnen. Mij lijkt dat je op dit gebied je krachten en kennis moet bundelen. Wij kunnen wat hebben aan de andere gemeenten en de Universiteit van Wageningen en andersom kunnen zij misschien iets hebben aan ons. Een epidemie houdt echt niet op bij een gemeentegrens en ook dat is een reden om met andere gemeenten samen te werken. In Den Haag is al meer dan 35% van de kastanjebomen zo ziek dat ze niet meer te redden zijn. Daarom dring ik aan op meer samenwerking.(Saskia Bolten)
ONTWIKKELINGSPLAN TU NOORD
Het Ontwikkelingsplan TU Noord omvat plannen op hoofdlijnen voor de verkeersstructuur en sloop en bouw in het gebied rond de oude TU-bebouwing en de begraafplaats Jaffa, net ten zuiden van de binnenstad. Het is goed dat het plan samen met bewoners van het gebied verder is ontwikkeld na eerdere inspraak. De bewoners zouden samen met de nieuwe verkeersstructuur een goede aanpak van de luchtkwaliteit willen zien. De luchtkwaliteit wordt echter binnenkort op grotere schaal voor de hele stad aangepakt in het Lokaal Verkeer en Vervoersplan. De GroenLinks werkgroep LVVP heeft bij de beoordeling daarvan apart aandacht voor het gebied TU Noord. Eerst het LVVP afwachten en daarna besluitvorming over het ontwikkelingsplan TU, zoals nu voorgesteld door Stip en PvdA, zorgt voor uitstel van bijvoorbeeld plannen voor studentenhuisvesting in het gebied. Zelfs zonder dit plan moet er volgens GroenLinks wat aan de luchtverontreiniging worden gedaan. Effectmaatregelen voor luchtkwaliteit zijn volgens ons uiteindelijk onvoldoende. Nodig zijn andere vormen van vervoer in en naar de stad en het verleggen van verkeerroutes.