- DENK MEE OVER HET LVVP!
- GEEN DISCUSSIE OVER DAGOPVANG IN DE RAAD
DENK MEE OVER HET LVVP!
Lokaal Verkeers en vervoerplan voor gezonde leefomgeving
Nieuwe ontwikkelingen in de stad maken het geldende verkeers- en vervoerplan uit 1998 gedateerd. Er is daarom een nieuw Lokaal Verkeers en Vervoer Plan LVVP gemaakt. Het LVVP geeft een integrale visie van de stad op de disciplines ruimtelijke ordening, milieu, economie en mobiliteit. In het plan wordt geconcludeerd dat het niet mogelijk is om de groeiende automobiliteit te accommoderen zonder grootschalige uitbreiding van de auto-infrastructuur in Delft. Daartoe ontbreekt in het bestaand stedelijk gebied de ruimte. Tevens zou dit tot financieel onhaalbare oplossingen leiden. Daarnaast leidt deze toename tot een forse overschrijding van luchtkwaliteit‑ en geluidhinder en zou de leefbaarheid in de stad ernstig onder druk komen te staan. De doelstelling van het nieuwe LVVP luidt: Het Delftse verkeers‑ en vervoersbeleid moet leiden tot voor iedereen een gezonde leefomgeving in een bereikbare, economische florerende en verkeersveilige stad, die behoort tot de beste fietssteden van Nederland.
Om deze doelstelling te bereiken zal het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer gestimuleerd moeten worden, tevens zal het autoverkeer beperkt moeten worden op wegvakken waar lucht‑ en geluidnormen overschreden worden. Omdat de (gewenste) grootschalige ingrepen in de stad een lange looptijd hebben, bevat het LVVP een visie voor de langere termijn (= 2020) voor het verkeers- en vervoerbeleid en een visie op het toekomstige verkeersnetwerk in samenhang met de andere Delftse plannen.
Aansluitend op het LVVP wordt een nieuw fietsactieplan (FAP II) voorgesteld. Het doel van (FAPll) is het fietsgebruik stimuleren om de fiets een serieus alternatief voor de auto te maken, om zo de stad goed bereikbaar te houden. Delft moet weer behoren tot de beste fietssteden van Nederland. Voor heel Delft is het doel het handhaven van het percentage fietsverplaatsingen van, naar en binnen Delft, hetgeen bij toename van het autoverkeer een absolute groei van het fietsverkeer betekent. Richting centrum moet de groei van het fietsverkeer groter zijn dan de groei van het autoverkeer.
Het LVVP en het Fietsactieplan worden op 10 maart besproken in de raadscommissie Cultuur, Kennis, Economie en Mobiliteit. Binnen GroenLinks is sinds een jaar de werkgroep LVVP actief met het volgen van de ontwikkelingen naar het nieuwe LVVP en Fietsactieplan, in overleg met wethouder Rik Grashoff. De werkgroep zal voor de raadscommissiebespreking nog een keer bijeenkomen voor een standpuntbepaling over het uiteindelijk voorliggende LVVP en FAP II.
De fractie roept GroenLinksleden op tot meedenken over het LVVP en het Fietsactieplan. Wij ontvangen graag commentaar op de plannen. De plannen en bijhorende stukken zijn te lezen bij agendapunten 7 en 8 van de commissie, via Internet, op het Raads Informatie Systeem:
http://www.raad.delft.nl/commissies/cultuur_kennis/2005/l_2005_03_1_a.html
Tot dinsdagavond 8 maart is er de gelegenheid om reacties en commentaar te leveren via e-mail: groenlinks@delft.nl
GEEN DISCUSSIE OVER DAGOPVANG IN DE RAAD
Vanuit de oppositie wordt dezer dagen gesteld dat de meerderheid van de raad eenderde deel van de raad op ondemocratische wijze de mond heeft gesnoerd. Dit naar aanleiding van het aannemen van een voorstel van VVD en CU/SGP om de discussie over de dagopvang voor daklozen en verslaafden niet nog eens opnieuw te voeren in de gemeenteraad. GroenLinks steunde het voorstel.
Stadsbelangen, Leefbaar Delft en CDA wilden de discussie nog eens overdoen. Er was echter geen enkele inhoudelijke reden om het onderwerp opnieuw te agenderen. Alle fracties hebben drie dagen voor de raadsvergadering, in de commissie Werk Zorg en Onderwijs, volgens het adviesrecht een helder meerderheidsadvies aan het college uitgebracht. Met het uitbrengen van het meerderheidsadvies is de bestuurlijke en politieke procedure tot een einde gekomen. Er is geen enkele fractie geweest, die geen advies heeft gegeven. Het agendapunt is in formele zin afgehandeld en het college kan met het advies aan de gang. Juist het weer op de agenda willen zetten van de raad heeft bij veel mensen onterechte verwachtingen gewekt. Een volle publieke tribune is dan ook terecht teleurgesteld en boos geworden.