· LOCATIE DAGOPVANG DAKLOZEN EN VERSLAAFDEN
· WERKBEZOEK 12 FEBRUARI

· VRAGEN OVER DELFTPAS

LOCATIE DAGOPVANG DAKLOZEN EN VERSLAAFDEN
Het college heeft de Surinamestraat 1 aangewezen als de meest geschikte nieuwe locatie voor de dagopvang van daklozen en verslaafden. Donderdag 17 februari wordt het voorlopige besluit van het college ter advies voorgelegd in de commissie Werk, Zorg en Onderwijs. De verwachting is dat het college in de daaropvolgende week een definitief besluit neemt.In de Stadskrant van 13 februari geeft GroenLinks de volgende voorlopige mening.
Om tot een locatiekeuze te komen is er een elftal criteria opgesteld. Wij hebben de locaties bezocht en naar de argumenten van de bewoners geluisterd. Wij toetsen het voorstel van het college hieraan en bepalen zo onze voorkeur. Welke locatie het ook wordt: zorg voor goede afspraken met de gebruikers, de beheerders en de omwonenden over het beheer en handhaving. Wij moeten ook het nodige doen om de daklozen en verslaafden zinvol bezig te houden. (Cahit Tas)

WERKBEZOEK 12 FEBRUARI
De fractie is zaterdag 12 februari op drie plaatsen op werkbezoek geweest. Om te beginnen bij De Laatste Eer, waar een delegatie van GroenLinks met directeur Zijlstra heeft gesproken over zijn wens om in Delft een crematorium te mogen bouwen. De ideeën van De Laatste Eer zien er reëel en haalbaar uit. De gemeente heeft plannen om te onderzoeken of er behoefte is aan een crematorium. Dit onderzoek kan heel goed gekoppeld worden aan de voorstellen van De Laatste Eer, een coöperatieve vereniging die in de loop van haar bestaan bewezen heeft haar faciliteiten goed te ontwikkelen en beheren.
Vervolgens zijn we naar het Kringloopcentrum geweest aan de Rotterdamseweg. Indrukwekkend wat in dit bedrijf gerealiseerd wordt. Van oude versleten apparaten, meubels, fietsen worden onderdelen minitieus verwijderd en gerepareerd. Met alle onderdelen worden weer nieuwe dingen gebouwd die weer een behoorlijke levensduur hebben.
Het Kringloopcentrum functioneert sinds enige tijd ook als reïntegratiebedrijf voor mensen in de bijstand. Vorig jaar kon het Kringloopcentrum aan zo'n 20 mensen weer perspectief bieden. Volgens directeur Erik Preuninger wil het bedrijf deze faciliteit uitbreiden en heeft het ingetekend op de begeleiding van nog eens 50 mensen.
Op dezelfde Rotterdamseweg komt een groot evenemententerrein en kunnen allerlei professionele en amateur kunstenaars onderdak krijgen in de voormalige Gelatinefabriek. De fractie kreeg een fascinerende rondleiding waarin enthousiast en ondernemend directeur Antoinette Wijffels van “Lijm en Cultuur” ons van alle plannen op de hoogte stelde. (Saskia Bolten)

VRAGEN OVER DELFTPAS
Namens de fractie van GroenLinks heeft Saskia Bolten onderstaande vragen gesteld aan het college over de Delftpas.
De Delftpas was in de maanden januari en februari niet te koop. De looptijd van de Delftpas is van maart tot maart. Kennelijk heeft iemand berekend dat het voor mensen te duur is om de Delftpas in januari of februari te kopen. Want het systeem is zo dat men dan toch voor twaalf maanden moet betalen. Mensen die mij geraadpleegd hebben wilden zich echter inschrijven voor een aantal dingen tegelijk: cursus VAC, schouwburgabonnement en nog iets. Zij zouden het er wel uitgehaald hebben, hebben ze mij voorgerekend. Liever zouden zij echter een relatieve prijs voor de pas betalen. De fractie van GroenLinks heeft bedacht hoe dit probleem volgend jaar te voorkomen is en doet daarover richting uw college het volgende simpele voorstel. Vanaf 2 januari elk jaar is de Delftpas voor nieuwe gebruikers te koop voor 14/12e van de prijs voor veertien maanden. Vanaf 1 februari elk jaar is de pas te koop voor 13/12e van de prijs voor dertien maanden. En vanaf 1 maart kan men meelopen in het gewone jaarritme van de Delftpas. Op deze manier biedt de gemeente burgers iets meer service. Graag willen wij van u weten of u stappen in deze richting wilt ondernemen? Zo ja, wilt u dit dan doen, met als doel dat de Delftpas vanaf 2006 ook in januari en februari te koop is?