Die ballon gaat niet op

Op initiatief van Groenlinks heeft de gemeenteraad besloten om het oplaten van ballonnen in Delft te verbieden. Elk jaar worden in Nederland tussen de anderhalf en twee miljoen ballonnen opgelaten. Maar wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Dieren stikken door het eten van ballonresten of raken verstrikt in de lintjes.

Het is voortaan verboden om ballonnen op te laten in Delft. Ballonresten staan in de top-10 van meest gevonden zwerfvuil op het strand. Dat zijn stukken latexballon of folieballon en eventueel daarbij behorende, lintjes, ventielen en zelfs led-lampjes. Opgelaten ballonnen dragen bij aan zwerfvuil en de plastic soep in de oceaan. Dieren stikken door het eten van ballonresten of raken verstrikt in de lintjes. Tijdens evenementen in Delft, zelfs die door de gemeente worden georganiseerd, werden tot nog toe regelmatig ballonnen opgelaten.

Groenlinks diende daarom samen met D66, ChristenUnie en Fractie Van Koppen, tijdens de bespreking van een actualisering van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Delft, het amendement Die ballon gaat niet op in.