Delft op weg naar een vuurwerkveiligestad?

De gemeente biedt inwoners de mogelijkheid om samen vuurwerkvrije zones in te stellen. GroenLinks is blij met deze eerste stap gezet naar een vuurwerkveilig Delft. Vuurwerk veroorzaakt luchtvervuiling, geluidsoverlast, gezondheidsproblemen, slachtoffers, dierenleed en angst om over straat te gaan op oudejaarsdag. De hoeveelheid fijnstof in de lucht op het ‘hoogtepunt’ bij de jaarwisseling is maar liefst 40 keer hoger. Dit is ongezond. Er komen zware metalen in het milieu en het geeft veel afval op straat. Bij bijna de helft van de ongevallen zijn omstanders waaronder veel kinderen het slachtoffer. Vuurwerk is onveilig. En toch gaat er iedere jaarwisseling voor miljoenen de lucht in.

Vuurwerk vrije zones

Een verbod op vuurwerk is op dit moment niet te handhaven. Er is draagvlak nodig. Door met elkaar af te spreken, dat je geen vuurwerk afsteekt in je straat kun je er samen iets aan doen.  GroenLinks vindt het een goede eerste stap dat de gemeente Delft dit faciliteert door hiervoor borden ‘vuurwerkvrije zone’ beschikbaar te stellen. Het is een begin om hierover met je buurt het gesprek aan te gaan. We zijn benieuwd of hier gebruik van wordt gemaakt en wat de ervaringen zijn.

Oud en Nieuw: voor iedereen een feest!

In navolging van Rotterdam, Leiden en Amsterdam wil GroenLinks dat  er in Delft vanaf de volgende jaarwisseling vuurwerkzones worden ingesteld. Zo kunnen  inwoners die daar plezier aan beleven wel vuurwerk afsteken, zonder anderen daarmee lastig te vallen. Zo wordt Oud en Nieuw voor iedereen een feest!

Meer weten? ga naar: https://www.delft.nl/nieuws/vuurwerkvrije-zone