Delft heeft zich aangesloten bij de Aesculaap, een werkgroep van de Universiteit van Wageningen en een groot aantal gemeenten die zich erop richt om de mysterieuze bloedingsziekte bij paardenkastanjes landelijk tegen te gaan.

Dat blijkt uit de website van de Werkgroep, waarin een overzicht is opgenomen van alle samenwerkende gemeenten.

Vanaf het bekend worden van het epidemische karakter van de kastanjeziekte heeft Saskia Bolten zich namens GroenLinks ervoor ingezet dat Delft zich bij de werkgroep Aesculaap zou aansluiten. Toen ze daar geen gehoor voor kreeg, besloot ze daar in de rondvraag van de Commissie Duurzaamheid van januari 2005 vragen over te stellen:

Citaat uit de besluitenlijst van de commissie: "Mevrouw Bolten (Groenlinks) vraagt aan de wethouder of Delft meedoet aan het initiatief om de mysterieuze ziekte die kastanjebomen aantast te bestrijden. De wethouder antwoordt dat Delft zich niet bij het initiatief heeft aangesloten, omdat het geen meerwaarde heeft. Het probleem is wel bekend bij het vakteam. Het onderhoud van de bomen is aangepast. Mevrouw Bolten (Groenlinks) is niet tevreden met het antwoord, zij zal er te zijner tijd op terugkomen.

De werkgroep Aesculaap zoekt naar en werkt aan oplossingen voor deze merkwaardige kastanjeziekte. Daarnaast legt en onderhoudt Aesculaap contacten met boomexperts, adviseurs stedelijk groen, onderzoek, beleidsmedewerkers van gemeenten, landschapsbeheerders, medewerkers groen en onderhoud.

De werkgroep Aesculaap maakt zich sterk om de acties betreffende de onbekende aantasting in de kastanje te coördineren. Door de krachtenbundeling van verschillende expertises kan de oorzaak zo snel mogelijk worden achterhaald en kan een strategie ontwikkeld worden om het probleem te beheersen.

Eind 2004 heeft Werkgroep Aesculaap een brief over de aanpak gestuurd naar minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de ernst en de omvang van de kastanjeziekte in Nederland onder de aandacht te brengen. Daarbij is ook een Plan van Aanpak meegezonden.

Download hier het "Plan van Aanpak - Red de kastanje voor Nederland" (pdf, 749 kb)

Bolten schreef na de mededeling van de wethouder op haar website: "Ik vind het jammer dat de vakmensen denken dat ze alles alleen kunnen. Mij lijkt dat je op dit gebied je krachten en kennis moet bundelen. Wij kunnen wat hebben aan de andere gemeenten en de Universiteit van Wageningen en andersom kunnen zij misschien iets hebben aan ons.

Een epidemie houdt echt niet op bij een gemeentegrens en ook dat is een reden om met andere gemeenten samen te werken. In Den Haag is al meer dan 35% van de kastanjebomen zo ziek dat ze niet meer te redden zijn." 

Saskia Bolten is blij verrast op de website van de werkgroep Aesculaap te lezen dat Delft nu wel krachten en kennis wil delen. Het gaat er tenslotte om dat de epidemie adequaat bestreden wordt.

Lees hier meer over de kastanjeziekte