Programma 3de bijeenkomst, 20 juni: de Koers

Als lokale voorbereiding op het project 2008 (Van Oijk 2) organiseert de Afdeling Delft op 20 juni de cyclus (on)wenselijkheid over de huidige koers, imago en partijcultuur van GroenLinks. De cyclus wordt georganiseerd voor alle leden uit de afdelingen in de regio Haaglanden.

Na een voorbereiding op de provinciale evaluatie (op 9 mei) en een avond over Imago en Partijcultuur (op 30 mei) is het nu tijd voor een discussie over de Koers van GroenLinks. Deze discussie is toegespitst op de sociale kant van de nieuwe koers, omdat dit veel vragen oproept bij leden.

Kees Vendrik, Tweede Kamerlid en voorzitter van de Programma commissie, die het verkiezingsprogramma heeft geschreven, zal de gemaakte keuzes komen toelichten.

We hebben drie hoofdthema’s gekozen waar de discussie op zal worden toegespitst. Per thema zal Kees Vendrik een toelichting geven Daarna zal er ruimte zijn voor vragen en vervolgens volgt een debat.

20.00-20.45 Ontslagbescherming/werkeloosheid en participatie
Er komt een eenduidig ontslagrecht. Dat betekent dat werknemers met vaste aanstellingen minder bescherming krijgen en flexwerkers meer bescherming. De duur van WW wordt ingekort. Baanzekerheid zal plaats maken voor werkzekerheid. Werknemers krijgen scholingsrechten om hun kans op (nieuw) werk te vergroten.

Tijdens het congres over het verkiezingsprogramma, zijn over dit onderwerp veel moties ingediend. Die werden ontraden omdat ‘alle voorstellen in elkaar passen’. De vraag is of deze stelling klopt. Zijn er geen andere mogelijkheden om de positie van nieuwkomers op de arbeidsmarkt te verbeteren? Kan de last niet bij de werkgevers gelegd worden?

En hoe ga we in de praktijk met deze punten uit het verkiezingsprogramma om? Gooi je verworven rechten weg, terwijl er nog niet iets anders voor in de plaats is gekomen. Zal de Tweede Kamerfractie voor een inkorten van de WW stemmen, terwijl er geen garanties zijn dat de andere voorgestelde maatregelen worden overgenomen?

Uitgangspunt van de voorstellen is een eerlijke verdeling van welvaart, gelijke kansen voor iedereen. Maar wat is het effect van deze maatregelen op de positie van bouwvakkers? Mensen die aan de lopende band werken?

20.45 – 21.30 Is de nieuwe koers teveel gericht op de mondige burger en is er voldoende solidariteit met de kwetsbaren binnen de Nederlandse samenleving?

Wordt met de nieuwe koers teveel nadruk gelegd op het individuele en te weinig op de gemeenschapszin? Teveel op zelfredzaamheid van mondige burgers die succesvol om kunnen gaan met de keuze vrijheid voor bijvoorbeeld kiezen van zorgverzekeraar of persoonsgebonden budget. Vallen hierdoor burgers buiten de boot die de maatschappelijke ontwikkelingen niet kunnen of willen volgen. Bijvoorbeeld omdat zij de weg verliezen of niet kunnen kiezen uit het papierwerk dat samengaat met de grotere eigen verantwoordelijkheid en het grote keuze aanbod? Hoe gaat GroenLinks met deze groepen om.

21.30 – 22.15 De rol van de vakbonden en de CAOs
De positie en rol van de vakbonden werd in het conceptverkiezingsprogramma ter discussie gesteld. Het voorstel was dat alle werknemers stemrecht krijgen over hun eigen CAO. Dit is na een motie van het congres geschrapt. De prangende vragen blijven:
- Vertegenwoordigen de vakbonden wel alle werknemers?
- Wat is het alternatief?
- Hoe om te gaan met het freeriders probleem?
- Wat is de rol van de vakbonden binnen GroenLinks?
En de belangrijke vraag moet GroenLinks hier een standpunt over willen innemen of moeten ze de discussie aan de vakbonden en haar leden laten.

Per onderwerp zal Kees Vendrik een toelichting geven, daarna mogen eerst vragen ter verduidelijking gesteld worden.

Wieke Blaauw (voorzitter GL Delft) zal de bijeenkomst voorzitten.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 30 mei van 20.00-22.00 uur in Delfstede, Phoenixstraat 66 Delft (zelfde locatie).

Tot woensdag 20 juni!!!

Voor informatie en vragen kun je contact opnemen met:
Wieke Blaauw (w.blaauw@groenlinksdelft.nl, tel: 0642730466) of
Paul van Wijk (p.vanwijk@groenlinksdelft.nl, tel: 0612819709)