Om de veiligheid en leefbaarheid in buurten met grote sociale problemen grondig op te peppen, is een ‘sociale herovering’ nodig. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in hun verkenning 'Sociale herovering in Amsterdam en Rotterdam'.

In het onderzoek, opgesteld onder leiding van prof. G. Engbersen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, ging de aandacht uit naar de Tarwewijk in Rotterdam en het Overtoomse Veld in Amsterdam. De instanties zijn de afgelopen jaren hun greep op de realiteit in deze stadswijken gedeeltelijk kwijtgeraakt en moeten proberen die terug te krijgen, zo valt in de verkenning te lezen.
Kern van de zogenoemde ‘sociale herovering’ is de straat veilig maken, rechtsregels en gedragsregels handhaven en de bewoners normen en vaardigheden bij te brengen. Hierbij valt te denken aan cameratoezicht, preventief fouilleren, interventieteams tegen illegale bewoning, resocialisatieprojecten voor jongeren, inburgeringscursussen voor migranten en bestandskoppeling om fraude tegen te gaan. Ook komt in het onderzoek naar voren dat de arbeidspositie van de bewoners in deze wijken, van wie velen werkloos zijn, moet worden verbeterd. Wil de sociale herovering slagen, is een intensieve gezamenlijke aanpak van bewoners en van (semi-publieke) diensten als politie, welzijnswerk, scholen en woningcorporaties noodzakelijk, aldus de WRR. 
(Bron: ANP)

Lees hier "Vertrouwen in de buurt" het rapport van de WRR: http://www.wrr.nl/publicatieinformatie.