Bij het toetsen en handhaven van bouwplannen kijkt de gemeente of de plannen voldoen aan de regels van het Bestemmingsplan, de eisen van het Bouwbesluit en het Welstandsbeleid. Maar de gemeente kijkt niet naar de wetsartikelen van het Burgerlijk Wetboek. Zo kan het voorkomen dat de gemeente een bouwvergunning verleent voor een raam in een gevel op de erfgrens dat uitzicht biedt op de tuin van de buren.

Daarmee negeert de gemeente echter het Burgerlijk Wetboek, deel 5 artikel 50.1:

Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven.

Als het raam in de zijgevel toch wordt gemaakt, zal de gemeente Delft niet handhaven omdat het dan een privaatrechtelijke kwestie betreft. De buurman moet zijn gelijk maar bij de rechter halen.

Naar aanleiding van de brief van het College om de bouwregelgeving te vernieuwen heeft GroenLinks dit al eens aangekaart. Wij waarschuwden toen dat het mogelijk zou leiden tot meer werk voor de (rijdende) rechter in Delft als de (eind)verantwoordelijkheid wordt gelegd bij burger en bedrijf. In het genoemde voorbeeld van het vergunde raam is het maar de vraag of buren er samen uitkomen. Als dat niet lukt, dan kan de sociale leefbaarheid in een straat totaal ontwrichten.

Onlangs werden wij gewezen op een vergelijkbare kwestie. Voor de uitbreiding aan de achterkant van een woning werd een omgevingsvergunning afgegeven, omdat het voldeed aan de regels van het Ontwerp Bestemmingsplan, het Bouwbesluit en de redelijke eisen van Welstand. Nadien is er tevens een verzoek (melding) gedaan voor een dakterras op de uitbreiding. De gemeente staat het dakterras toe, terwijl het in strijd is met bovengenoemde wetsartikel. De buren, die tot voor kort regelmatig bij elkaar over de vloer kwamen, wiens kinderen met elkaar speelden en ’s zomers een straatbarbecue organiseerden, staan op voet van oorlog. Het zal bij de rechter moeten worden uitgevochten. Maar dat kost moed, lange adem en veel geld.

GroenLinks vindt dat de gemeente aan het verlenen van de bouwvergunning de voorwaarde zou moeten stellen dat de regels in het Burgerlijk Wetboek in acht worden genomen. We zullen dit nader uitzoeken en komen er zeker op terug.