GroenLinks is positief over de Delftse begroting begroting. Er is de afgelopen jaren veel bezuinigd, er zijn flinke offers gebracht en mensen werken keihard om in stand te houden wat voor de stad belangrijk is. Daarmee hebben we met elkaar de financiën op orde gekregen en wordt het mogelijk om voorzichtig verder te investeren in de ontwikkeling van de stad.

Voorzitter, dames en heren,

Laat ik beginnen met een compliment aan CDA, ChristenUnie en Stadsbelangen voor het opstellen van een meedenkbegroting. Dat is een mooie basis voor een goed debat!

Voorzitter, “Elke stad, hoe klein ook, is in feite verdeeld in twee: een stad van de armen en een stad van de rijken”. Dit is een citaat van Plato en ik trof het in een interessant recent rapport van Planbureau voor de Leefomgeving.  Het rapport heet “De verdeelde triomf”. Steden zijn een economische motor, broedplaatsen van economische vernieuwing. Dit rapport, “De verdeelde Triomf”, gaat over de vraag bij wie die economische groei, het succes van steden terecht komt. Wie profiteren ervan? Het rapport laat zien dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt. Rijke mensen worden rijker,  laagbetaalden met een baan gaan er een klein beetje op vooruit, maar werklozen komen er niet mee aan het werk.

En het toenemende verschil tussen de groepen die profiteren en de groepen die niet profiteren uit zich ook in de spreiding binnen de stad.

GroenLinks wil graag iets doen aan de ongelijkheid, GroenLinks wil de triomf beter verdelen! Het Planbureau laat zien dat het dan niet helpt om harder te trekken aan de bovenkant. Je zult dan moeten duwen aan de onderkant. Heel specifiek aan de slag gaan in de wijken waar werklozen, jongeren en ouderen de boot dreigen te missen.

Vanuit deze visie kijkt GroenLinks naar de begroting die nu voor ligt.

En GroenLinks is positief over deze begroting. Er is de afgelopen jaren veel bezuinigd, er zijn flinke offers gebracht en mensen werken keihard om in stand te houden wat voor de stad belangrijk is. Daarmee hebben we met elkaar de financiën op orde gekregen en wordt het mogelijk om voorzichtig verder te investeren in de ontwikkeling van de stad.

Delft investeert met deze begroting enerzijds in de groei van de kenniseconomie. Door aantrekkelijk te zijn voor kenniswerkers, door te investeren in de bereikbaarheid van de campus, door specifieke bedrijvigheid aan te trekken. Daarmee zet Delft zich neer als de stad van kennis, innovatie en startende technische ondernemers.

En tegelijkertijd zet Delft in op banen voor lager opgeleiden, door in te zetten op toerisme. Dat vindt GroenLinks belangrijk: Banen voor iedereen! 

Die kenniseconomie moet wel meer gaan leven voor heel Delft. GroenLinks roept het college op nog meer te werken aan de kruisbestuiving tussen de TU en kennisbedrijven enerzijds en de stad anderzijds. Laat zien wat de maatschappelijke effecten zijn van het kennisstadbeleid en het geld dat de gemeente daaraan uitgeeft. 

Het college zet in op een gedegen aanpak van Voorhof en Buitenhof. Dat is een keuze voor eerlijk delen en GroenLinks heeft vertrouwen in een stevige integrale wijkgerichte aanpak. Ook hier kunnen we leren van het Planbureau, dat zegt: zet niet alleen in op de fysieke leefomgeving maar zet vooral ook in op de mensen zelf. Dus niet alleen investeren in de buitenruimte: zet ook in op onderwijs, op arbeidsmarkt en op de ontplooiing van jongeren in de wijk.

En laten we vooral onderstrepen: goed armoedebeleid, gericht op de financiële zelfredzaamheid van mensen. Want schulden zijn echt een groot probleem, en ze werken ook weer nieuwe problemen in de hand. Wij komen hier in de commissie op terug.

Kortom: uitstekend om te kiezen voor een integrale wijkgerichte aanpak, wat GroenLinks betreft voor, met en door de bewoners en andere partijen in de wijk.

Dat brengt mij gelijk op een ander punt: de uitnodiging aan partners om samen te investeren. In de begroting wordt een lijst met investeringen opgevoerd waarin Delft wil cofinancieren. Natuurlijk denken we dan aan grote partners, zoals de metropoolregio, het Rijk of Europa. Maar voor GroenLinks is de belangrijkste partner de inwoner van Delft die graag wil bijdragen aan de verandering van de stad!

•    Onze partners dat zijn bewoners die iets willen doen tegen de eenzaamheid die veel ouderen en jongeren als probleem ervaren en die een ontmoetingsplek willen creëren. 

•    Onze partners dat zijn bewoners die hun tuin willen vergroenen tegen de wateroverlast

•    Onze partners dat zijn bewoners die vaker de fiets willen pakken en een idee hebben voor betere stallingen.

Deze partners staan we graag terzijde, in welke vorm dan ook!

Dan naar duurzaamheid. Gisteren was er een landelijke bijeenkomst over het Klimaatakkoord. Gisterenavond was er een bijeenkomst voor raadsleden van de Metropoolregio over de Roadmap Next Economy. En op beide plekken werd hetzelfde gezegd: we moeten veel meer vaart maken met duurzaamheid. De overheid moet daar duidelijk voor kiezen en het goede voorbeeld geven. Dus Delft ook! Op alle duurzaamheidsvlakken zullen we moeten versnellen. Dat vraagt integrale aandacht!

Op energiegebied ziet GroenLinks dat er hard wordt gewerkt: aan de warmterotonde, aan het isoleren van woningen. Maar het gebeurt nog teveel achter de schermen. De hele stad zal veel harder aan de slag moeten. Dat vraagt om het uitventen van successen en stimuleren van initiatieven. En laten we ook ambitieus zijn: welke wijk in Delft wordt als eerste afgesloten van de gasleiding?

En we willen natuurlijk dat mensen vaker de fiets pakken, dus het is uitstekend dat er geïnvesteerd wordt in fietspaden en fietsbruggen, met name rond de TU-wijk. Wel vraagt GroenLinks meer aandacht voor het stallen van fietsen; bij mensen thuis én op de plek van bestemming, zoals de binnenstad. Een visie op fietsparkeren is pure noodzaak. 

Een duurzame gemeente koopt ook duurzaam in! Daar vragen ondernemers ook om! GroenLinks wil dat de gemeente voortaan alleen nog maatschappelijk verantwoord inkoopt. Dat betekent circulair inkopen, bij bedrijven die materialen en grondstoffen hergebruiken; En ook inkopen bij bedrijven die mensen inzetten met afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook in haar eigen personeelsbeleid moet Delft het goede voorbeeld geven; grotere diversiteit en meer plek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. GroenLinks wil dat de gemeente dit verankert in beleid. We komen daar in commissie EFB op terug.

Dan maken we ten slotte een stap naar de fysieke leefomgeving. Komend jaar zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in de Spoorzone. De openbare ruimte wordt prachtig en GroenLinks is trots op dit mooie project. Ondertussen kijken we ook al weer verder naar de toekomst en dat moet zijn beslag krijgen in de nieuwe omgevingsvisie. Ook hier wil GroenLinks benadrukken: doe het op de goede manier! Betrek inwoners en organisaties uit de hele stad. Delft heeft een goudmijn aan mensen met relevante kennis, goede ideeën en inspirerende visies. Benut die goudmijn! De starre ik-weet-het-zelf-het-beste-mentaliteit die wij van het college te zien kregen bij de Kruisstraat of bij de Kruimelregeling moeten wij nu echt achter ons laten! Laat de omgevingswet een nieuw tijdperk inluiden van oprechte participatie. Met de stad en met de raad.

Ter afsluiting: GroenLinks kijkt tevreden naar deze begroting die investeert in een gezonde en duurzame stad én die erop koerst om de successen, de triomf zo eerlijk mogelijk te verdelen. Dat is waar wij ons sterk voor zullen maken in het debat van de komende weken.



GroenLinks Delft

27 oktober 2016