Is GroenLinks tegen het referendum Uitbreiding camping Delftse Hout? Nee, maar wij vinden wel dat een aanvullend advies van de externe deskundigen over de toelaatbaarheid op zijn plaats was geweest.

In de stukken die tijdens de raadscommissievergadering Ruimtelijke Ordening besproken werden stellen de externe adviseurs dat het referendum toelaatbaar is omdat de uitsluitinggrond als genoemd in art. 5, lid 3 sub j van de verordening niet van toepassing is. Bovendien vinden de adviseurs het belangrijk dat de gemeente haar eigen referendumverordening ruimhartig zou moeten toepassen, omdat de burger wel het gevoel moet krijgen dat zijn stem er toe doet. 

Volgens de GroenLinks-fractie is er nu een advies dat een ander advies had kunnen zijn. Bij de stukken die ter beschikking zijn gesteld aan de adviseurs, mist onze fractie zowel het raadsbesluit over de uitbreiding van de camping uit 2001 als de toelichting bij de oorspronkelijke referendumverordening uit 1997. Die toelichting is zeer relevant, omdat er in wordt uitgelegd dat principebesluiten op het gebied van ruimtelijke ordening uitdrukkelijk wel referendabel zijn en latere stappen die deel uitmaken van een ruimtelijke ordeningsprocedure niet. Volgens deze redenering was het besluit in 2001 referendabel en het ontwikkelingsplan dat nu op tafel ligt niet.

GroenLinks vindt een zorgvuldige afweging van de toelaatbaarheid van het onderwerp van groot belang en heeft het college verzocht om een aanvullend advies waarbij de toelichting op de referendumverordening uit 1997 wordt betrokken. Dit voorstel kon alleen op de steun van VVD en STIP rekenen en het college heeft het verzoek niet ingewilligd. Een aangevuld advies zou GroenLinks gevolgd hebben, nu beraden we ons nog op de toelaatbaarheid.

In de raadsvergadering zal het onderwerp van het referendum naar verwachting toelaatbaar geacht worden. Als de indiener van het verzoek vervolgens binnen de termijn 4000 handtekeningen verzamelt vindt er een referendum plaats. Mocht het referendum plaats vinden, dan zal de raad de uitslag van het referendum volgen. En terecht, want in dat geval hebben heel veel inwoners van Delft zich voor of tegen de uitbreiding van de camping uitgesproken. Het is belangrijk in gedachten te houden dat de uitslag van het referendum geldig is wanneer 25% of meer van de kiesgerechtigden voor of tegen stemt (Het totaal aantal kiesgerechtigden bedroeg op 7 maart 2006 74.766). Bij een niet-geldige uitslag zullen de raadsfracties stemmen zoals ze zelf willen.