GroenLinks ontving verschillende signalen over een toename van psychische klachten, zoals burn-outs, onder studenten van de TU. Er zijn lange wachtlijsten bij de GGZ en studenten weten de weg naar zorg niet te vinden. Maar ook als studenten hersteld zijn blijkt het vaak lastig om de studie weer te hervatten. Studenten die vanwege hun klachten niet meer op colleges e.d. verschijnen raken buiten beeld en soms blijven ze lange tijd ingeschreven staan zonder te studeren. Dit was voor GroenLinks aanleiding om samen met STIP schriftelijke vragen te stellen aan de gemeente over het welzijn van studenten.

Studentenwelzijn is een gezamenlijke verantwoordelijkheid

GroenLinks is tevreden dat de gemeente het signaal heeft opgepakt en heeft uitgezocht hoe de hulp aan studenten met psychische klachten in Delft geregeld is. Uit de beantwoording van de schriftelijke vragen blijkt dat de gemeente in samenwerking met de TU, GGZ Delfland, Brijder verslavingszorg en huisartsen wil doen wat nodig is voor het geestelijk welzijn van TU-studenten.

Een begeleider of buddy bij hervatten van de studie

GroenLinks vindt het belangrijk dat als studenten na een behandeling bij GGZ Delfland of Brijder hun studie weer willen voortzetten, er iemand is die naar ze omkijkt en hen begeleid. Daarom moet voor iedere student gezocht worden naar een oplossing op maat – en dat hoeft niet altijd een professional te zijn. Een vrijwilliger als buddy kan hier al veel betekenen. Dit kan een student zijn van de eigen vereniging, studie, studentenhuis of flat, een student of alumnus die hetzelfde heeft meegemaakt of die dezelfde achtergrond heeft of taal spreekt. Door hen een training te laten volgen kunnen zij leren om de student te coachen en tijdig bij het juiste adres aan de bel te trekken als het weer even wat minder gaat. Zo is er altijd iemand die naar een student met psychische kwetsbaarheid omkijkt en verdwijnen ze niet uit beeld.

HBO en MBO studenten net zo belangrijk

We zijn ook benieuwd of dit ook bij studenten aan de Hogeschool Inholland en de Haagse Hogeschool in Delft en het ROC Mondriaan speelt. We doen een oproep om de GroenLinks-fractie hierover te informeren. Dit kan per mail naar fractie@groenlinksdelft.nl