Staatssecretaris De Krom staat nog steeds achter huishoudtoets

Maandagavond 13 mei bood de VVD mij de gelegenheid in debat te gaan met de staatssecretaris van sociale zaken Paul de Krom. Op sommige punten kunnen we het eens worden; op andere niet: bijvoorbeeld de huishoudinkomenstoets.

Wat betreft de wet Werken naar vermogen zijn we het in grote lijnen eens: een nieuwe wet die een aantal andere wetten (deels) vervangt. Een wet waarin alles gericht is op het zo snel mogelijk weer aan het werk helpen (naar vermogen) van mensen die kunnen werken. We zijn het niet eens over de manier waarop de wet ingevoerd zou worden: te snel en vergezeld met zo'n grote bezuiniging dat een goede uitvoering onmogelijk wordt.

Dat zou allemaal veel erger worden als de huishoudinkomenstoets ook door zou zijn gegaan. Deze maatregel bepaalt dat inwonende volwassen kinderen moeten betalen voor het levensonderhoud van de ouders. Gelukkig is deze toets geschrapt in het Lenteakkoord dat ondermeer door GroenLinks is gesloten in Den Haag. De huishoudinkomenstoets zou slechts een relatief klein bedrag besparen maar veel ellende veroorzaken. Een besparing die overigens weer geheel teniet zou worden gedaan door de hoge uivoeringskosten bij de gemeenten. Maar erger nog is de ontwrichting van gezinnen die nu net het hoofd boven water houden.