Delft wereldwijd 1000ste Fairtrade Gemeente

Op zaterdag 4 juni is wereldwijd de mijlpaal van 1000 Fairtrade Gemeenten bereikt. 7 steden, waaronder Madrid, Seattle en Delft, ontvingen de titel Fairtrade Gemeente. Met de onthulling van het Fairtrade gemeentebord nam burgemeester Verkerk de titel voor Delft in ontvangst.

In Nederland is Delft de zestiende gemeente die zich Fairtrade Gemeente mag noemen. Met het behalen van de titel voldoet Delft aan de campagnecriteria waaraan de werkgroep Fairtradegemeente Delft sinds 2008 werkt. Zo worden in de winkels eerlijke producten verkocht en de horeca serveert fairtrade producten. Maatschappelijke organisaties en bedrijven gebruiken fairtrade producten. Er worden, bijvoorbeeld op scholen, activiteiten georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid bij fairtrade te vergroten. Delft heeft de primeur van de eerste Fairtrade kerk in Nederland, de wijkgemeente Vierhoven. Ook de Adelbertkerk is Fairtrade kerk.

In 2010 heeft de gemeenteraad zich achter het voorstel van het college geschaard om de campagne te ondersteunen en ook zelf mee te doen. Fairtrade is nu criterium binnen het inkoopbeleid van de gemeente en in nieuwe aanbestedingen wordt Fairtrade nadrukkelijk meegenomen.

De werkgroep Fairtradegemeente Delft gaat door met aandacht vragen voor Fairtrade. In de Werkgroep nemen nu deel: Stedenband Delft-EstelĂ­, Milieudefensie Delft, Wereldwinkel Delft, Nyama, Rabobank Zuid Holland Midden en de Gemeente Delft.

Meer over Delft Fairtradegemeente en over Delftse winkels met goede producten is te lezen op de website: www.delftfairtradegemeente.nl