Icoon van duurzame renovatie

Tijdens Open Monumentendag 2010 was 'De Witte Roos ' een van de 'open monumenten'. Een heel bijzonder monument, want dit 16e eeuwse grachtenpand is een rijksmonument en wordt duurzaam gerenoveerd.

De smaak van de 19e eeuw: dit was het thema van de Open Monumentendag in Delft dit jaar. Duizenden mensen van binnen en buiten Delft bezochten heel veel monumentale gebouwen, kerken, woningen en andere historische objecten in onze stad.

Delft telt bijna 1500 monumenten. Die zijn het hele jaar door te zien, maar de meesten alleen van buiten. Het afgelopen weekend werd ook de binnenkant van een aantal getoond. Natuurlijk aan de eigen inwoners al hadden die het ook druk met winkelen, de Delftse Duitenmarkt en de streetparade van de Taptoe Delft. Maar er waren ook veel mensen van buiten de stad.

Eén van de te bezoeken monumenten was ' De Witte Roos' aan de Oude Delft. Helaas kwamen de bezoekers niet verder dan het eerste vertrek, omdat het pand gerenoveerd wordt. Duurzaam gerenoveerd.

Maar de teleurstelling over de beperkte toegankelijkheid van het pand werd meer dan gecompenseerd door de informatie in dat eerste vertrek. Informatie over de verbouwing en de toekomst van 'De Witte Roos'. Voorafgaand aan het project is uitvoerig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om bij de restauratie van dit historische pand zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen te treffen. Het blijkt dat het energieverbruik na renovatie met ruim 80% afneemt, zonder dat dit ten koste gaat van de architectonische waarde van het gebouw.

Kijk op de site voor meer informatie over dit monument voor de toekomst.