’Groen’ scoort het hoogst bij GroenLinks

Uit een analyse van de verkiezingsprogramma's in 17 steden blijkt dat groen een belangrijk onderwerp is. In ruim 85% van de partijprogramma's zijn passages over groen opgenomen. GroenLinks scoort daarbij het hoogst, de VVD het laagst.

Onderzoeksbureau Alterra van de Universiteit Wageningen heeft een analyse gemaakt van ruim 250 partijprogramma's. Volgens Alterra hebben ook de partijen die tot nu toe weinig aandacht hadden voor natuur en milieu, het onderwerp op lokaal niveau inmiddels „stevig omarmd.”  Dat vindt GroenLinks goed nieuws.

Opvallend is dat groene daken en groene gevels veel gebruikte termen binnen de verkiezingsprogramma's zijn. Ook burgerparticipatie op het gebied van groen is een veel voorkomend aspect in de programma's. Veel partijen maken zich ook hard voor het toegankelijk maken van openbaar groen, meer en beter groen in de wijken en het verbinden van groen in de stad met het omliggende gebied. Voor groen dat eventueel zou verdwijnen als gevolg van andere ontwikkelingen stellen veel partijen een compensatieregeling voor.

De VVD is nog steeds de partij die het minste aandacht heeft voor groen, op de voet gevolgd door SP en ChristenUnie. Het onderwerp krijgt van D66, PvdA en CDA ongeveer evenveel aandacht. GroenLinks scoort het hoogst. Het maakt volgens Alterra nauwelijks verschil om welke stad het gaat en waar die in Nederland ligt.