Delft in 2011 Fairtrade Gemeente

De gemeente Delft gaat de Fairtrade Gemeente campagne in Delft ondersteunen om in 2011 de titel Fairtrade Gemeente te mogen dragen. Bij de begrotingsbehandeling in 2008 uitten GroenLinks en de SP de wens om van Delft een Fairtrade Gemeente te maken, maar was de tijd nog niet rijp. Een jaar later dienden GroenLinks, SP, PvdA en CDA een verzoek in om aan de voorwaarden voor Fairtrade Gemeente te voldoen. In 2011 is het dan zover.

Delft zal hiertoe de lokale werkgroep die de campagne uitvoert, ondersteunen met een incidentele subsidie in 2010 en gemeentelijke communicatiemiddelen inzetten voor de campagne.

De Fairtrade Gemeente campagne is een landelijk initiatief met als doel kennis over en het gebruik van fairtrade producten in Nederland te stimuleren. De campagne wordt in gemeenten uitgevoerd door lokale werkgroepen van vrijwilligers waaronder ook een Delftse werkgroep. Voordat Delft deze titel mag dragen moet aan een zestal criteria worden voldaan: 

  • Een lokale werkgroep is actief die initiatieven neemt om de titel te behalen. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende sectoren waaronder de gemeente;
  • De gemeente spreekt zich uit voor eerlijke handel, verwerkt fairtrade in haar beleid en handelt hiernaar;
  • In plaatselijke winkels worden eerlijke producten duidelijk zichtbaar verkocht en plaatselijke horeca biedt fairtrade producten aan;
  • Lokale organisaties en bedrijven gebruiken fairtrade producten;
  • De werkgroep genereert lokale media-aandacht rond de campagne;
  • De gemeente lanceert een nieuw initiatief op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het inkoopbeleid van de gemeente Delft voldoet al voor een deel aan de fairtrade eisen: de koffie en thee voldoen aan de gestelde eisen en het papier dat gebruikt wordt draagt het FSC-keurmerk. Het inkoopbeleid wordt binnenkort geactualiseerd waarbij in het kader van duurzaam inkopen meer aandacht besteed zal worden aan de sociale aspecten van duurzaamheid. Inmiddels telt Nederland 5 Fairtrade Gemeenten en zijn veel andere gemeenten van start gegaan met de campagne.