Ja, ik stem in Delft!

In Delft zal op 6 februari een zogenaamde opkomstbevorderende campagne van start gaan. Een campagne bedoeld om alle Delftenaren van 18 jaar en ouder te laten weten dat op 3 maart 2010 gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden.

Ja, ik stem in Delft stimuleert Delftenaren te gaan stemmen, vertelt hoe en waar ze kunnen stemmen, geeft inzicht in wie en wat valt er te kiezen en helpt kiezers bij het vergelijken van standpunten.

En dat op verschillende manieren. Er zullen 40 driehoeksborden worden beplakt met speciale campagneposters. Aan alle jonge kiezers die voor het eerst mogen stemmen worden ansichtkaarten gestuurd als Valentijnsactie. En er worden posters opgehangen op zichtbare plekken in 47 stembureaus, voorzien van de tekst dat er op die plek op 3 maart gestemd kan worden.

Verder zal er een Zingende Stembus (busje met rood potlood op het dak met daarin een zingend promotieteam) door Delft rijden. Op 6 februari is de kick off met een route langs winkelcentrum Nassaulaan, Markt, DOK/Bastiaanplein, Brabantse Turfmarkt, Hovenpassage en Beestenmarkt. Op 20 februari rijdt de Zingende Stembus door de wijken.

De campagne zal ook zichtbaar worden door 50 wagens van de gemeente (van veegdienst tot koeriersdienst) die worden voorzien van stickers met het campagnebeeld. En door een schildering op een wand van de Irenetunnel die op 13 februari gezet zal worden door drie graffittikunstenaars.

Informatie over deze opkomstbevorderende campagne is ook te vinden op http://www.jaikstemindelft.nl/

Al vanaf woensdag 3 februari kunnen Delftse kiezers gebruik maken van de stemhulp Kieskompas. Kieskompas laat zien welke politieke partij het meest overeenkomt met de eigen mening. De gebruiker wordt in het plaatselijke politieke landschap geplaatst tussen de partijen en krijgt de mogelijkheid van alle partijen te zien waar ze voor staan de komende vier jaar.

Kieskompas geeft nadrukkelijk geen stemadvies door rangordening van partijen. Bij Kieskompas wordt de gebruiker na het invullen van 30 duidelijke stellingvragen gepositioneerd in een overzichtelijk politiek spectrum te midden van alle deelnemende partijen. Vervolgens kan iedere gebruiker aangeven welke issues voor hem of haar het belangrijkste zijn en bekijken welke partij op deze onderwerpen het meest overeenkomt met de eigen politieke voorkeur.