Woningnood Delftse vogels verminderd

Het winterweer houdt maar aan. Gisteravond viel er weer sneeuw en de vogels in de stad kunnen wel wat extra’s gebruiken. Groen Links draagt de natuur en de vogels in Delft een warm hart toe, en daarom organiseerden we vandaag een middag om de Delftse vogels aan voer en vogelhuisjes te helpen.

Zo’n 25 kinderen verzamelden op het Doelenplein, voor Hotel de Plataan. Er werden vele pinda’s geregen, vetbollen gemaakt en vogelhuisjes getimmerd. De kinderen mochten zelf het gat in het vogelhuisje maken en zo bepalen voor welke vogels het huisje geschikt is. Alleen de wens van Otto: een nestkastje voor een albatros konden we niet in vervulling laten gaan. Terwijl de kinderen klusten, genoten hun ouders van glühwein en warme chocolademelk. 

De dag was overigens niet lukraak gekozen. Dit weekend was de Nationale Tuinvogeltelling 2010. Ruim 31.000 mensen hebben tijdens de zevende editie van de Nationale Tuinvogeltelling bijna 1 miljoen vogels geteld. Daarbij is de huismus evenals vorig jaar het meest waargenomen. De deelname aan de telling is dit jaar sterk gegroeid. Vorig jaar deden 22.000 mensen mee die 850.000 vogels noteerden. 

Volgens SOVON, Vogelonderzoek Nederland, de organisator van de Tuinvogeltelling, hebben sneeuw en vorst weinig invloed gehad op het aantal tuinvogels. Dat zou te maken kunnen hebben met verblijfplaats van de vogels binnen de bebouwde kom. Daar worden ze vaak bijgevoerd met bijvoorbeeld vetbollen. Vogels uit de buitengebieden zoeken in de winter daarom vaak de stad op.

Niet alleen een gezellige middag, maar ook een nuttige dus. Want Delft is sinds vandaag heel wat vetbollen en nestkastjes rijker.