Groene oase in de bouwput binnen handbereik

GroenLinks wil meer groen in de stad en ziet veel kansen voor tijdelijke natuur. Liever groen dan lelijke, ongure zandbakken als De Watertuinen zoals achter de TNO. Daarom heeft GroenLinks het college gevraagd om vaart te maken met de motie Tijdelijke Natuur.

GroenLinks heeft de motie tijdelijke natuur ingediend tijdens de bespreking van de nota Groen. Tijdelijke natuur is het laten ontstaan of aanplanten van een natuurlijk gebiedje op een plek waar nu een zandbak ligt te wachten totdat er iets op gebouwd wordt. Dit soort tijdelijke natuur draagt bij aan biodiversiteit en maakt de stad groener en aantrekkelijker. Er zat echter een addertje onder het gras: wanneer er zich een bedreigde plant of dier vestigde in zo’n gebied, mocht de aannemer niet aan de slag. Nu laat een nieuwe wet het toe om vooraf een ontheffing aan te vragen zodat tijdelijke natuur bij aanvang van bouwwerkzaamheden weer verwijderd mag worden.

En het werkt! In heel Nederland ontstaan er kleine en grote tijdelijke natuurgebiedjes. Maar in Delft wil niet iedereen meewerken, onbegrijpelijk wat GroenLinks betreft. Partijen zoals de TU Delft en AM Wonen zijn eerder al betrokken geweest bij het project Groen Blauw, een project voor Delft Zuid-Oost. Bij het Groen Blauw project is naar voren gekomen dat meer groen noodzakelijk is voor de leefbaarheid in de wijk. Een van de oplossingen? Tijdelijke natuur! Het college moet daarom met extra aandacht aan de slag om deze partijen alsnog over de streep te krijgen. Let wel: het hoeft niets te kosten, het levert alleen maar iets op. 

Maar er is meer dan alleen maar de bouwlocaties die groener kunnen. Het Wilhelminapark ligt er na de recentelijke storm niet zo mooi bij, en buurtbewoners staan te popelen om aan de slag te gaan. De gemeente geeft echter niet thuis. GroenLinks heeft erop aangedrongen dat het college er voor zorgt dat de gemeente contact opneemt en haar regierol oppakt: door te informeren, te vertellen wat er mogelijk is, en waar nodig te helpen en te ondersteunen.