Energie besparen met de Delftpas

GroenLinks stelt voor om kortingen op bijvoorbeeld spaarlampen, radiatorfolie en andere energiebesparende producten op te nemen in de Delftpas. In het debat tijdens de commissie Sociaal Domein over armoedebeleid heeft GroenLinks aandacht gevraagd voor de toenemende energiearmoede.

Er is sprake van energiearmoede als de energielasten minstens 10% van het inkomen bedraagt. Voor steeds meer mensen wordt het steeds lastiger om de hoge energierekening te betalen. Dit komt enerzijds door de stijgende energieprijzen en anderzijds door slechte isolatie in goedkope sociale huurwoningen. Door de slechte financiële staat van de woningcorporaties worden deze woningen bovendien steeds minder goed onderhouden. Het zijn juist de armste mensen die in de slechtste huizen wonen.

Met kortingen via de Delftpas wil GroenLinks bereiken dat spaarlampen en radiatorfolie en andere energiebesparende producten betaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Het effect naast een energiebesparing voor een beter milieu is een lagere energierekening die mensen met een smalle beurs wel kunnen betalen. Wethouder Stephan Brandligt heeft toegezegd de mogelijkheid om de Delftpas uit te breiden met kortingen op energiebesparende producten te gaan onderzoeken.